Kurczakowa zupa cytrynowa na zacierce - Makarony Polskie

Zupa

Kurczakowa zupa cytrynowa na zacierce

4
60 minut

Przygotowanie:

Części kurczaka dokładnie myjemy i wraz z marchewką, selerem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim zalewamy 2 litrami zimnej wody. Wywar powinien gotować się ok. 40 minut. W międzyczasie gotujemy zacierkę według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Gdy mięso w wywarze zmięknie na tyle, że swobodnie oddziela się od kości – przecedzamy wywar. Mięso z kurczaka oddzielamy od skóry i kości, dzielimy na niewielkie kawałeczki. Jedną marchewkę kroimy w drobną kostkę – pozostałe warzywa wyrzucamy. Drobno posiekane szalotki oraz czosnek podsmażamy do zarumienienia. Następnie wraz z wcześniej przygotowanym kurczakiem i marchewką oraz zacierką dodajemy do wywaru pozostawionego na małym ogniu. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, startą skórką cytrynową, dodajemy natkę pietruszki. Gotujemy całość ok. 3 minut dla połączenia smaków. Bezpośrednio na talerzu posypujemy zupę startym serem. Podajemy z grzankami czosnkowymi. Można przyozdobić talerze plasterkami cytryny.

 

Przepis nadesłany przez Iwonę z Inowrocławia.