Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, przelewamy obficie pod bieżącą wodą i pozostawiamy do obcieknięcia. Proszek budyniowy łączymy z ok. ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczony proszek, dodajemy cukier i intensywnie mieszamy do czasu aż budyń zgęstnieje (szczegółowy przepis przygotowania budyniu znajduje się na opakowaniu). Budyń odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy kremówkę na sztywną piankę. Truskawki myjemy i kroimy w połówki. Przestudzony makaron łączymy z budyniem i bitą śmietaną (pozostawiamy 6 łyżek śmietany) bardzo delikatnie mieszając. Masę przekładamy do pucharków, następnie kładziemy połówki truskawek, a całość ozdabiamy na wierzchu kleksem bitej śmietany.
Przepis nadesłany przez Piotra z Rzeszowa