Wy to ugotowaliście

Zapiekane pomidory z kurkami i zacierką

2-3 45 minut Wyższa szkoła gotowania

Składniki:

  200 g kurek

  łyżka masła

  5 pomidorów

  100 g ugotowanych zacierek

  2 ząbki czosnku

  3 łyżki orzechów włoskich

  3 łyżki żółtego sera

  3 łyżki natki pietruszki

  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  sól do smaku

Przygotowanie: 

Czyste kurki kroimy na drobno i podsmażamy na maśle. Po około 10 minutach dodajemy orzechy, natkę i ugotowaną al dente zacierkę. Doprawiamy solą i pieprzem, chwilę razem dusimy. Pomidorom ścinamy czubki i wydrążamy, układamy ściętą częścią do dołu aby wypłynął nadmiar soku. Można również lekko naciąć wzdłuż aby skórka pękała w kontrolowany sposób.

Do lekko ostudzonej masy dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy. Taką masą napełniamy pomidory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy około 15 - 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Przepis nadesłany przez Panią Elżbietę Dziurkowską




Przepis z produktem

Zacierka 2-jajeczna